Wednesday, July 21, 2010

How To Make A Pavlova

Ha entri makanan lagi. Atas permintaan ramai, arni merajinkan diri menulis semula resipi ni. Masa sesi membuat benda alah ni saya sibuk tengah potong petai jadi Kerry yang kena buat. Saya hanya membantu Kerry mengasingkan telur putih dan kuning dengan cara conventional. Kerry tak pandai, dia guna machine katanya. Tapi memang senang pun nak buat pavlova ni.

Amaran semasa membuat pavlova; pastikan tiada sedikit pun telur kuning yang bercampur dengan telur putih. Air pun tak boleh. Nanti pavlova tak menjadi.

BAHAN-BAHAN

Putih telur -4 biji
Gula castor - 3/4 cawan
Tepung jagung - 3 sudu
Cuka - 1 sudu
Thicked Cream (i used brand Paul's from Aussie, mmg sedap) & Fruits (utk topping)


CARA-CARA

1) Pukul telur putih sampai kembang & menjadi soft peak form.
2) Terus pukul, dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit, di ikuti dengan cuka dan tepung jagung.
3) Bentukkannya di dalam loyang dan bakar pada suhu 130 darjah celcius selama 40 minit.
4) Tuangkan thicked cream diatas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan.

Photobucket
Adunan di pukul sehingga menjadi soft peak form.

Photobucket
Bentukkan di dalam loyang & bakar pda suhu 130 degree celcius for 40 mins.

Photobucket
Final presentation; tuangkan thicked cream & susun buah kegemaran. Gambar diambil bila dan hampir makan suku baru teringat. Buah pun badget ikut ekonomi keluarga.

Rasanya gambar di bawah ni lebih menggiurkan berbanding yang kami hasilkan LOL. Kalau terer sila bentukkan dan bakar pavlova setinggi ini dan secantik ini. Pastu taruk buah-buahan pelbagai jenis. Dah berjaya beritahu saya OK!!

Photobucket
Photo courtesy of Yummy in My Tummy

Selamat Mencuba!!

23 comments:

  1. wahhh tq!!!! sangatla tempting!! *_*

    ReplyDelete
  2. no worries ;) nanti kalau buat cuba dptkan shape mcm pic last tu. kalau berjaya kasi tau arnie apa rahsianya ok. kami wat tak jadi hehe

    ReplyDelete
  3. woww..thanx sis for all the recipes..xsabar nak try cuti nnti..;p
    sgt berguna utk isi masa lapang..;)

    ReplyDelete
  4. thanx sis..sgt berguna recipe tuh utk masa cuti nnti..hehe.
    tp tgk kek yg akak buat tuh,mcm ok..
    any recipes yg best2?;p
    k.arni ni mesti pndai masak orgnya kan..;)

    ReplyDelete
  5. heheh cubalah. akak dulu masa kat aussie je rajin masak, balik msia ni malas gila. ni nak kena start balik la ni, hehehe.

    baking tak berapa pandai ni baru nk blaja skit2.

    ReplyDelete
  6. memang manis sgt, digalakkan bubuh thicked cream and buah to counter the sweetness.

    ReplyDelete
  7. pukul sampai kembang means bila terbalek kan mangkok telor tak tumpah pown.hee
    p/s:arni, aritu kery lupe nk cek dh kembang ke blom.tros boh gula..tu agaknye tanak naek tinggi mcm kek bawah tu.hahaha..tp ok la janji jgn cair memenuhi dulang.hehe

    p/s/s:kalau terkene even sebesar zarah air n kuning telor nnt pavlova takkan jd.iye akan cair ..huhu.

    ReplyDelete
  8. oh lagi satu.pavlova boleh disediakan 2-3 days before nk hidang.cume nk hidang baru hiaskan ye.kalau boleh simpan dalam bekas kedap udara.tp kite aritu ok je kan arni even letak je dalam dulang tu.hehe

    lg satu kalao, lapik dulang dengan baking paper,kalo tak nnt jd mcm kitaorg jenoh nk cungkil ia kuar dr dulang.boh butter pun tak membantu sgt.huhu

    ReplyDelete
  9. comot tp sedap gila nmpk!! ^_____^

    ReplyDelete
  10. haa maybe kot, tu yang kembang ke bawah dan ke tepi LOL.

    but it tasted so good. arnie mkn byk tau.

    pasni kena gilap teknik mengasingkan putih & kuning telur.

    ReplyDelete
  11. cerry_berry: mmg comot, tapi rasa best, crispy kat luar and lembut kat dlm. pic last tu lebih kemas dan anggun.

    kerry:yeah simpan dlm bekas kedap udara. kat temeloh tada baking paper, terpaksa guna butter, masa nk alih letak dlm pinggan pecah2 gak la.

    ReplyDelete
  12. yumps, nak cube jgk ;)
    thx for the sharing...

    ReplyDelete
  13. ouh sgt menarik. xpyh ltk kt dlm loyang pon eh. k2. nk try nnt heeee

    ReplyDelete
  14. cedappnya!!likey^^
    nanti nak try buat..

    ReplyDelete
  15. awak buat saya lapar. dah la saya tengah puasa T____T

    ReplyDelete
  16. gile nmpk sedap..rasenye mst sedap gak kan..nnt balik umah kalo rajin kena buat..bahan2 pun skit je..mst adik2 suka..hehe

    ReplyDelete
  17. arni, nnt cuba buat lg.arni sgt terer asingkan puteh n kuning telor.kery tak jd2 lg if buat manually,..kene guna tools.wuu

    ReplyDelete
  18. salam kenal, mula2 google pasal pavlova ni pastu jatuh chinta dengan resepi awak plk terus follow..akekeke...salam kenal..buleh try lepas ni :)

    ReplyDelete
  19. Kak Arni, kite dah buat pavlova... lame gile baru nak buat... hihihi.. tapi tak menjadi sngt... kite ade buat entry...

    ReplyDelete
  20. ingatkan ssh nk buat
    rupany sng je
    nk kne try la mcm ni

    ReplyDelete
  21. wahh,,,yummy mcm sdap je.. tp mlz nak buat hahhha

    ReplyDelete