Friday, June 17, 2011

Non-Baked Blueberry Cheesecake Recipe

Hi,
Im sharing this non-baked blueberry cheesecake so you make on father's day this weekend.

Photobucket

BAHAN-BAHAN

1. Biskut Digestive (utk base yang crunchy) pek kecil
2. 100g Butter
3. 400 g Blueberry Filing
4. 240 g cream cheese
5. 1 bekas yogurt (plain or with blueberry flavor)
6. Sebiji lemon
7. 4 sudu kecil Halal Gelatin
8. 120g gula
9. 1/2 cawan air


CARA-CARA

1. Base: Hancurkan biskut dan gaul dengan butter yang dicairkan. Kemudian pindahkan kedalam loyang kek dan mampatkan. Masukkan base tadi ke dalam peti ais.

2. Topping: Panaskan Blueberry, 60g gula, 4 sudu kecil perahan lemon, dan 1/2 cawan air.
Sejukkan.

3. Bancuhan:

a. Pukul 60g gula dan creamcheese.
b. Kemudian masukkan yogurt.
c. Masukkan 1/2 bancuhan topping.
d. 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air yang dicairkan di masukkan ke dalam bancuhan. Pukul lagi.
e. Adunan di masukkan ke dalam loyang kek dan di masukkan kedalam freezer sampai beku

4. Final

a. Bila kek dah agak2 beku (after 1 or 2 hours) cairkan 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air
b. Gaulkan dengan baki topping tadi
c. Curahkan atas kek yang dah beku tadi.
d. Masukkan dalam freezer semula
3. dah boleh makan bila kek dah beku.


Photobucket
kek yang kena sabotaj: senget dan ada lubang

Photobucket
Nasib baik tetap sedap ;)


Selamat mencuba!!

P/S: bahan2 kek beli kat kedai kek jgn beli kat hypremarket mahal sangat. For those yang duk shah alam kedai kek yang bagus adalah "BAGUS BAKING SOLUTION" kat sek13. Creamcheese bole dapat 1/2 price dr hypermarket. Banyak lagi benda yang mengujakan di situ. Masuk je mesti terus berangan nak jadi pastry chef.

29 comments:

  1. tergoda! nak buat jugak! haritu buat oreo cheesecake. kak arnie guna loyang yg boleh bukak tepi ye

    ReplyDelete
  2. wah...sedapnya...cantik je u buat kan... =)see my oreo cheese cake...
    http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/oreo-cheese-cake_01.html

    ReplyDelete
  3. nampak menarik..nk try..tq for sharing..hee

    ReplyDelete
  4. TQ arni for da sharing

    will try =)

    ReplyDelete
  5. ermmm...meleleh ayaq liurr...tringin nk buat tapi kat area muar ni xtaw la boleh beli bhn kt mnee

    ReplyDelete
  6. izzah: akak lebih suka base digestives biscuit dari oreo. ha'ah guna loyang yang bole buka. senang skit.

    ReplyDelete
  7. nadiaazira: dah tgk. nampak sedap ;) nyumss

    ReplyDelete
  8. eida & leeyana: nanti dah cuba let me know the verdict k ;)

    deqyalalink: takde baking shop ke area situ? kalau beli kat kedai biasa or hypermarket mahal, esp creamcheese tu.

    ReplyDelete
  9. thanks for sharing.u inspired me to bake :)
    since my house has no oven/microwave(waiting for wedding gifts.haha) utk bakar2 kek or biskut so this recipe sgt best sbb tk payah guna alat2 tu semua.hehe thanks!

    ReplyDelete
  10. bestnye tak yah bakar.. senang! nanti akak nak try buat laa.. err arni ade idea tak klu selain dari blueberry?

    ReplyDelete
  11. lisalisut: great recipe ni mmg senang since tak payah baked. masuk freezer je senang. cubalah ;)

    ReplyDelete
  12. sis atiqah: oreo, mango, passion fruit.. kat kedai jual brg kek ada byk pilihan.

    ReplyDelete
  13. luna lanun: hi dear how u duin? kek secret recipe pon tak bole lawan, hehe puji pulak.

    ReplyDelete
  14. semakin hari semakin great semakin growing horizontally... hahahaha... dah x jual baju2 dr ausie dah ke?!

    ReplyDelete
  15. salam Arni,
    untuk topping tu, campur semua bhn and panaskan sekali ek?
    loyang bukak tepi leh dapat katne?
    sejuk asing2 or sejuk atas setiap lapisan, i meant biskut-sejukkan-bancuhan-sejukkan-topping-sejukkan..
    macam tu ek??
    tyme nak keluarkan kek dari loyang, melekat tak kek tu ngan loyang..
    if nak buat perasa oreo, ape je yang kita perlu tukar dr bahan asal resepi ni??
    tq Arni..

    ReplyDelete
  16. luna: ahahaha arni busy la tak sempat nk buat dah. lagipun dah takde motivasi diri lol.

    ReplyDelete
  17. daniahunny: salam. yes topping campur and panaskan sekejap as mentioned.

    loyang bukak tepi tu ada jual kat bakery shop atau hypermarket.

    yes sejukkan one by one. base dulu, then (base + bancuhan), then (base+bancuhan+ topping)

    selalunya kek akan membeku, so tak lekat kat loyang bila buka.

    ReplyDelete
  18. freeze je xyah oven eh? waahh kena try la cmni... ;D

    ReplyDelete
  19. GILER TERUJA SY BACA RESIPI NIH...
    arni boleh sy amek eh resipi nih..
    even oven ku mcm minta yg baru dah skrg...=(

    anyway...salam perkenalan..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Kak..
    saya nak share recipe ni yup...
    menarik sangat..=)

    ReplyDelete
  21. as-salam...kat mana boleh dapatkan gelatin yg halal dan blueberry filling tue ye?

    ReplyDelete
  22. Salam missaries, gelatin and blueberry filing
    Tu bole beli kat kedai kek

    ReplyDelete
  23. emmm..sedapnye.sy pung penggemar cheese..tq 4 sharing.

    ReplyDelete
  24. Cam bagus je resepi ni..nak try lah

    ReplyDelete
  25. Salam. K. Arni, i've tried this recipe. :) Berbaloi-baloiii, senang & supersedap. Thanks for sharing ♥

    ReplyDelete