Friday, March 28, 2014

32 weeks: 6 weeks & counting!

Salam,
Pregnancy updates this week.
Malam tadi ada prenatal visit, urine test shows 0.25ml protein in urine.Terkejut mommy! Nasib baik BP still ok and blood test pun ok, ginjal masih berfungsi dengan baik. Last 2 weeks masa check up, doctor cakap muka mommy puffy and kaki pon swelling, so dia kasi injection untuk matangkan lung baby in case baby kena lahir awal due to preeclampsia (masa ni protein takde lagi dlm urine). 

Amniotic fluid OK, placenta pun Ok, and baby still getting enough food & oxgygen. Doctor kata swelling dah berkurangan dari 2 minggu lepas (thanks to TANAMERA herbal massage oil). Mommy tarik nafas lega, doctor kata InshaaAllah i can make it up to week 38. Dua minggu lagi doctor  akan kasi another injection utk matangkan baby's lung and carry out CTG . Doakan semuanya ok ye ;) 

Mommies-to-be, kalau uolss notice sudden, severe swelling kat kaki, tangan, dan muka cepat cepat pergi jumpa doctor. Itu mungkin early sign of preeclampsia,  nanti doctor akan check BP and ada tak protein dalam urine. Kalau pergi awal, inshaaAllah doctor akan kasi injection utk matangkan lung baby so in case baby lahir awal due to preeclampsia, baby can survive outside world without masuk NICU.

Kalau uolss ada pengalaman yang sama boleh lah share kat sini.

Oklah pregnancy photos this week.  

bersiap sedia nak pergi majlis aqiqah & birthday iyad. 
with iyad's parent. Dah 3 orang anak dah kawan mommy ni.
;)

Thank you for reading this ;)

THE END

9 comments:

  1. kita bersalin overdue.
    sampai 12hr tak nak keluar2..kena paksa.huh

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. comelnya kawan awak.. mak beranak 3 tu.. hehee, sweet je tengok. sheila blum scan baby untuk check kedudukan baby dan uri. baru masuk 31weeks. semoga dipermudahkan urusan kamu ye arni.. singgah menabung nissan sini~~~

    ReplyDelete
  3. Comel je awak walau dah sarat..kak ina dulu ampunnnnnnn..heheh..

    ReplyDelete
  4. comel2...anyway..take good care dear..

    ReplyDelete
  5. wah, lame tak bace blog ni. comel je baby bump da besar.. hope semua berjalan dgn lancar. aminn

    ReplyDelete
  6. cantik baju ko n kawan ko.. mcm sedondon gitu.. we'll come to visit u soon, insyaallah :)

    ReplyDelete
  7. makin comel la die...kite dah tak larat nak melawa skrg nie..main pakai ape yang ade je.. :P

    ReplyDelete